Enstitü web sayfasından edindiğim formları nasıl kullanmalıyım?
-Formların alt açıklamalar kısmında formun nereye verileceği açıkça yazmaktadır. Form ilgili bölümler doldurulup imzalandıktan/imzalattırıldıktan sonra açıklamalar kısmında yazan ilgili birime verilir. Açıklama yazmıyor ise üst başlıkta yer alan ilgili birime teslim edilir.
Öğrenci belgesi, transkript, mezuniyet belgesi, diploma almak istiyorum. Nereden alabilirim?
-Öğrenci belgesi, transkript ve mezuniyet belgesi e-devlet üzerinden alınabilmektedir. Ayrıca öğrenci belgesi ve transkript, öğrenci bilgisi sistemi üzerinden talep edilip aynı yerden alınabilmektedir. Diplomalar Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca mezuniyet sonrası tek merkezli olarak verilmektedir.
Lisansüstü eğitim başvuruları ne zaman ve nasıl yapılmaktadır?
-Başvuru tarihleri, başvuru şekli, istenecek belgeler ve kontenjanlar Enstitümüz web sayfasında güz ve bahar dönemi başlangıcından önce duyurulmaktadır.
Lisansüstü eğitim başvurularında bilim sınavı, mülakat, yazılı veya sözlü sınav var mıdır?
-Öğrenci alımı için verilen ilanda gerekli açıklamalara yer verilmektedir.
Lisans programından mezun olmadan lisansüstü eğitime başvuru yapabilir miyim?
-Lisansüstü programlara başvuracak adayların bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir.
Lisansüstü sınav sonucunda yedek listede yer alan aday ne yapmalıdır?
-Belirlenen süre içerisinde kesin kaydını yaptırmayan adaylar yerine sırasıyla yedek adaylar kabul edilir. Kesin kayıtlar tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar Enstitü web sayfasından duyurulur. Duyuruları takip etmek, adayların sorumluluğundadır.
Her yarıyıl kayıt yaptırmam gerekir mi?
-Öğrenci, her yarıyıl başında kaydını yenilemek zorundadır. Kayıt yenilenmeyen dönemler azami öğrenim süresinden sayılır. Öğrenci, kaydını yenilemediği dönemde öğrencilik haklarından yararlanamaz. Tez aşamasına geçen öğrenciler Tez Çalışması dersine kayıt yaptırır.
Bir dönemde kaç AKTS ders almalıyım?
-Bir ders dönemde 30 AKTS kredilik ders alınabilir. Ancak öğrenciler isterlerse en fazla 36 AKTS kredilik derse kayıt yaptırabilirler. Tez aşamasında olan öğrenciler kredisine bakılmaksızın tez çalışması dersini alırlar.
Ders kaydımı zamanında yapamadım. Ne yapmalıyım?
-Akademik takvimde belirlenen süre içinde ders kaydını yaptırmayan ya da kaydını yenilemeyen öğrenci, o yarıyıl için derslere ve sınavlara giremez, öğrencilik haklarından yararlanamaz. Kaybedilen yarıyıl öğrenim süresinden sayılır. Bu durumdaki öğrenciler, akademik takvimdeki mazeretli ders kayıt süresine kadar mazeretlerini belirtir bir dilekçeyle Enstitüye başvuru yaparlar. Mazeretleri Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenciler kayıt yenileyebilir.
Kayıtlı olunan programı tamamlamanın normal ve azami süresi nedir?
-Bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kaydolduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın programı tamamlamanın süresi;
-Tezsiz yüksek lisans programı için, en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır.
-Tezli yüksek lisans programları için, normal süre dört yarıyıl, azami süre altı yarıyıldır.
-Doktora programlarına yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için, normal süre sekiz yarıyıl, azami süre on iki yarıyıldır
Uzmanlık alan dersini ne zaman almalıyım?
-Uzmanlık alan dersi öğrencilerin ilk kayıt yaptırdığı yarıyıl alınır. Daha sonraki kayıt yenileme dönemlerinde seçilmez.
Seminer dersini ne zaman almalıyım?
-Öğrenciler ders dönemini bitireceği yarıyılda (normal sürede 2.yarıyılda) seminer dersine kayıtlanırlar. Seminer konu seçimi ve seminer teslim tarihleri akademik takvimde yer almaktadır. Seminerini aldığı dönemde veremeyen öğrenciler takip eden yarıyıl seminer dersine kayıt yaptırırlar.
Kimler katkı payı ödemek zorundadır?
-Başka bir yükseköğretim kurumunda kaydı bulunan tezli lisansüstü öğrencileri, kendi mali imkânları ile lisansüstü eğitim yapmak üzere kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrenciler ile normal öğrenim süresini dolduran öğrenciler, tezsiz yüksek lisans öğrencileri kayıt yenilemek için katkı payı/öğrenim ücretini ödemek zorundadırlar.
Katkı payı ödemesi ne zaman ve nasıl yapılır?
-Ödemeler her yarıyıl akademik takvimde belirtilen ders kayıtları süresince Türkiye Ziraat bankasının bankamatik (ATM), internet bankacılığı, cep şubesi gibi online ödeme kanallarından “öğrenci numarası” ile yapılır. Ödeme yükümlülüğü bulunan öğrenciler ödemelerini gerçekleştirmeden ders kaydı yapamazlar. Öğrenci numaranızı öğrenmek için tıklayınız.
Lisansüstü programlarda devam zorunluluğu var mıdır?
-Teorik ve uygulamalı derslere devam zorunlu olup, uzaktan eğitim ve öğretim yapan programlar hariç öğrencinin yarıyıl sonu sınavına girebilmesi için; teorik derslerin %70’ine, uygulamaların ve/veya diğer öğrenim etkinliklerinin %80’ine devam etmiş olması gerekir.
İsteğe bağlı kayıt sildirme nasıl yapılır?
-Başvurduğu programı yeni kazanmış öğrenciler, Enstitü Müdürlüğüne hitaben yazacakları dilekçeyi Enstitü e-posta adresine göndererek kayıt sildirme başvurusu yapabilirler. Başvurular iş yoğunluğuna göre en geç iki iş günü içerisinde sonuçlandırılmakta olup öğrenciye kaydının silindiğine ilişkin e-posta yolu ile bilgi verilmektedir.
Başvurduğu programı yeni kazanmış öğrenciler hariç diğer öğrencilerimiz “ilişik kesme belgesi” düzenlemek suretiyle kayıtlarını sildirebilirler.
Kayıt dondurma hakkı kimlere verilir?
-Lisansüstü öğrencilere; belgelendirecekleri haklı ve geçerli mazeretlerinin bulunması, eğitim öğretimlerine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj, araştırma ve benzeri imkânların ortaya çıkması, doğal afet, salgın hastalıklar ve Enstitü Yönetim Kurulunun mazeret olarak kabul edeceği diğer nedenlerle kayıt dondurma hakkı verilebilir.
Kayıt dondurma süresi ne kadardır?
-Bilimsel hazırlık ve tezsiz yüksek lisans programları için bir yarıyıla, tezli yüksek lisans programları için iki yarıyıla, doktora programları için dört yarıyıla kadar kayıt dondurma hakkı verilebilir. Askerlik görevleri, Türkiye’yi veya Üniversiteyi temsil amacıyla bilimsel, sosyal, kültürel, sportif faaliyetlere veya yarışmalara katılmaları halinde, bir yılı geçmemek üzere faaliyetin süresi kadar izin verilebilir. Kayıt dondurma/izin süresi eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.
Ne zaman kayıt dondurma başvurusu yapabilirim?
-Zorunlu haller dışında kayıt dondurma/izin isteklerinin en geç derslerin başlamasına kadar yapılması gerekir.
Enstitü tarafından sevk tehir işlemleri nasıl yapılır?
-Programa yeni kayıt yaptıran ve ders kaydı yapan (Tezsiz yüksek lisans programlarında program ücretini ödeyen) erkek öğrencilerin sevk tehir işlemleri ders kayıtlarından sonra online olarak yapılır. Daha sonraki bir zamanda sevk tehiri yapmak isteyenler Enstitü web sayfasından dolduracakları Askerlik İşlemleri Dilekçesi ve Askerlik Durum Belgesi ile Enstitüye başvuru yapar. Başka bir kurumdan sevki tehirli olanların tehir işlemini iptal ettirmeden sevk tehiri yapılamaz. Enstitüye kesin kayıt yaptırmadan önce bakaya kalanların bakaya durumunu kaldırmadıkça askerlik işlemleri yapılamaz. Sevk tehirleri program süresi kadar yapılmaktadır.
Danışman atamaları ne zaman yapılır?
Danışman atamaları en geç birinci yarıyılın sonuna kadar yapılır.
Danışman değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım?
Tez danışmanı değişikliği, öğrencinin ve/veya danışman öğretim üyesinin mazeretini belirtir yazılı dilekçesini anabilim/anasanat dalına sunması üzerine, anabilim/anasanat dalı başkanlığının gerekçeli görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile yapılır.
Başka bir Öğretim Elemanı ile çalışmak isteyen öğrenci, Enstitü web sayfası belgeler bölümünde yer alan danışman değişikliği formunu doldurarak Enstitüye gönderilmek üzere ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığına teslim eder.
Bilimsel hazırlık kaç dönemdir ve lisansüstü program süresine eklenir mi?
-Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre en çok iki yarıyıldır. Süre sonunda başarılı olamayan öğrencinin program ile ilişiği kesilir. Bu programda geçirilen süre yüksek lisans veya doktora programı sürelerine dâhil edilmez.
Bilimsel hazırlık dersleri lisansüstü dersleri yerine saydırılabilir ve lisansüstüne yönelik ders aldırılabilir mi?
-Bilimsel hazırlık programında alınması zorunlu dersler, ilgili lisansüstü programını tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçemez. Bilimsel hazırlık programında iken lisansüstüne yönelik dersler aldırılamaz.
Bilimsel hazırlık derslerinden muaf olabilir miyim?
-Ancak bilimsel hazırlık programında aldığı dersler daha önceki öğreniminde aldığı dersler ile içeriğinin uyuşması durumunda ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi üzerine öğrenci bu derslerden muaf tutulabilir.
Bilimsel hazırlık programı kimlere uygulanır?
-Tezli lisansüstü programlar ile sanatta yeterlik programlarına kabul edilen, ancak lisans veya yüksek lisans derecesini başvurdukları lisansüstü programdan farklı alanlarda veya başvurdukları yükseköğretim kurumu dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olanlara ilgili ana bilim/ana sanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.
Hangi dersler lisansüstü eğitimi kapsamında saydırılabilir?
-Öğrencinin, özel öğrenci statüsünde aldığı lisansüstü dersler ile diğer yükseköğretim kurumlarından almış olduğu lisansüstü dersler son beş yılı geçmemiş olmak kaydı ile danışmanın görüşü, anabilim/anasanat dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararıyla ders AKTS kredisinin en çok %50’si kayıtlı olduğu programa transfer edilebilir. Yatay geçişle gelen öğrencilerde %50 şartı aranmaz.
Ders saydırma başvuruları ne zaman ve nasıl yapılır?
-Ders saydırma başvurusu öğrencinin kesin kayıt yaptırdığı yarıyılın, mazeretli kayıtların son gününe kadar Enstitü web sayfasında yer alan kredi saydırma başvuru formu kullanılarak yapılabilir. Daha sonraki yarıyıllarda yapılacak ders saydırma başvuruları dikkate alınmaz.
Lisansüstü öğrenciler başka üniversitelerden ders alabilirler mi?
-Özel öğrenci statüsü hariç lisansüstü öğrenciler, danışmanın önerisi, anabilim/anasanat dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile diğer yükseköğretim kurumlarından en fazla iki lisansüstü ders alabilir. Öğrenciler ders alma talep formu doldurarak ilgili birime teslim eder.
Öğrenci kaldığı dersi tekrar almak zorunda mıdır?
-Lisansüstü öğrenciler, başarısız olduğu seçmeli dersleri açılmış ise öncelikli olarak tekrar alırlar. Ancak dersin açılmaması, programdan kaldırılmış̧ olması halinde danışmanın görüşü doğrultusunda başarısız olduğu ders yerine başka bir lisansüstü ders alabilir.
Yüksek lisans tez önerisi ne zaman ve nasıl belirlenir?
-En geç ikinci yarıyılın sonuna kadar danışman ve öğrenci tarafından birlikte hazırlanan tez önerisi, anabilim/anasanat dalı başkanlığınca enstitüye bildirilir ve enstitü yönetim kurulunun onayıyla kesinleşir.
Yüksek lisans tez önerisinde daha sonra değişiklik yapılabilir mi?
-Tez önerisi üzerinde daha sonra gerçekleştirilmesi istenen değişiklikler, tez önerisinde olduğu gibidir. Tez savunma sınavında jüri üyelerinin uygun görmesi durumunda da tezde değişiklik yapılabilir.
Tez savunma sınavına girebilmek için ne yapılmalıdır?
-İlgili programın ders, kredi ve benzeri gereklerini yerine getiren öğrenci Enstitü web sayfamız belgeler bölümü “tez savunma sınavı öncesi yapılacak işlemler Kılavuzu’na “göre işlemlerini gerçekleştirebilirler.
Tez savunma sınavında başarılı bulundum. Ne yapmalıyım?
-Tez savunma sınavında başarılı bulunan öğrenciler Enstitü web sayfamız belgeler bölümü “tez savunma sınavı sonrası yapılacak işlemler Kılavuzu’na “göre işlemlerini gerçekleştirebilirler
Tezi başarısız bulunan öğrencilerin durumu ne olur?
-Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin programı ile ilişiği kesilir veya öğrencinin talepte bulunması halinde, tezsiz yüksek lisans programının ders ve kredi yükü gereklerini yerine getirmek kaydıyla kendisine tezsiz yüksek lisans diploması verilir. Bu durumdaki öğrenciye tezsiz programın gereklerini yerine getirmesi için bir yarıyıl süre verilir. Süre sonunda programın gereklerini yerine getiremeyen öğrencinin ilişiği kesilir.
Tezine düzeltme kararı verilen öğrencilerin ne kadar süresi vardır?
– Tezi hakkında “düzeltme” kararı verilen öğrencinin, sınav tarihinden itibaren yüksek lisans için en geç üç ay içinde, doktora programları için en geç altı ay içinde düzeltmeleri yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunması gerekir. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak tezi kabul edilmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilir.
Tez savunma sınavı aşamasındayım ders kaydı yapacak mıyım?
Öğrencilerin tez savunma sınavına girebilmesi için ilgili yarıyılın kayıt yenileme yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekir. Kayıt yenilediği halde tez savunma sınavı (düzeltme dahil), takip eden yarıyılın içine denk gelen öğrenciler de program süresine bakılmaksızın kayıt yenilerler.
Doktora programından mezun olabilmem için ne kadar ders ve kredi almalıyım?
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 ulusal krediden ve en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur.
Doktora programında ders dönemini geçtim Yeterlik sınavına ne zaman girmeliyim?
Derslerini ve seminerini başarı ile tamamlayan ve doktora yeterlik dersine kayıt yaptıran öğrenciler başvuruları halinde yeterlik sınavına alınırlar. Yeterlik sınavları ve başvuruları yılda iki kez ve akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrencinin en geç beşinci yarıyılın (lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrencinin en geç yedinci yarıyılın) sonuna kadar yeterlik sınavına girmesi gerekir.
Doktora yeterlik sınavının başarı ölçütü nedir?
Doktora Yeterlik Sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Yazılı sınav 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yazılı sınavda en az 75 puan alan öğrenci sözlü sınava alınır. Öğrencinin sözlü sınavda başarılı sayılması için jürinin salt çoğunluğu tarafından başarılı bulunması gerekir.
Doktora yeterlik sınavında başarısız bulundum. Ne yapmalıyım?
Doktora yeterlik sınavından başarısız olan öğrenci başarısız olduğu bölüm/bölümlerden bir sonraki yarıyıl tekrar sınava alınır. İkinci kez başvuru şekli ilk başvuruda olduğu gibidir. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir.
Doktora yeterlik sınavından başarılı bulundum. Sonraki aşama nedir?
Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için, ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile bir ay içinde tez izleme komitesi oluşturulur. Öğrenci, oluşturulan bu komite tarafından yeterlik sınavını takip eden altı ay içinde tez öneri savunmasına alınır.
Doktora Tez Öneri Savunması aşaması nedir? Bu aşamada ne yapmalıyım?
Doktora yeterlik sınavını başaran öğrenci ders kayıtlarında tez önerisi dersine kayıt yaptırır. Öğrenci, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini, çalışma planını ve etik kurul onayı gerektiriyorsa etik kurul onayı ile hazırladığı tez önerisini savunmadan en az on beş gün önce komite üyelerine sunulmak üzere Enstitüye teslim eder. Öğrenci tez önerisini komite önünde sözlü olarak savunur.
Doktora tez önerime düzeltme verildi. Ne yapmalıyım?
Düzeltme süresi en fazla bir aydır. Bu süre sonunda tez öneri savunması için yapılan ilk adımlar tekrar edilir.
Doktora tez önerim reddedildi. Nasıl bir süreç izlemeliyim?
Tez önerisi reddedilen öğrencinin yazılı başvurusu, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile yeni bir danışman ve tez izleme komitesi atanabilir ve/veya yeni bir tez konusu belirlenebilir. Programa aynı danışman ve tez izleme komitesi ile devam etmek isteyen öğrenci üç ay içinde; farklı bir danışman, tez konusu veya tez izleme komitesi ile devam etmek isteyen öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır. Tez önerisi ikinci kez reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Doktora tez önerim kabul edildi. Bundan sonraki adımlar nelerdir?
Tez önerisi kabul edilen doktora öğrencileri için tez izleme komitesi Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer kere olmak üzere yılda iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrenci bu aşamadan mezun oluncaya kadar tez çalışması dersine kayıtlanır.
Doktora tez izleme raporunun başarı ölçütü nedir? Ara rapor vermenin süresi var mıdır?
Komite, tez izleme raporunu başarılı veya başarısız olarak değerlendirir. Tez izleme komitesi Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında olmak üzere yılda iki kez toplanır. İki rapor arası en az üç ay olmalıdır.
Doktora tez önerisi savunması ara rapordan sayılır mı?
Tez önerisinde savunulan rapor, tez izleme komitesi ara raporu olarak değerlendirilmez.
Doktora tez önerisinde daha sonra değişiklik yapabilir miyim?
Kabul edilerek onaylanan tez önerisinde değişikliğin gerekli olması halinde, tez izleme komitesi konuya ilişkin bir rapor hazırlayarak Enstitüye sunar. Komite üyelerinin imzalarını taşıyan rapor, Enstitü Yönetim Kurulu tarafından incelenerek karara bağlanır.
Doktora tez savunma sınavına girebilmenin ön koşulu nelerdir?
-En az üç tez izleme komitesi raporu sunularak başarılı olmak gerekir.
-Tez konusu ile ilgili Üniversitenin adının da geçtiği en az bir makalesini, ulusal veya uluslararası hakemli bir dergide yayımlamak veya yayımı kabul edilmişse ilgili yazıyı Enstitü Yönetim Kuruluna sunmak gerekir.
-Enstitü tez yazım kılavuzuna uygun biçimde tez çalışmasını hazırlamak gerekir.
-Hazırlanan tezin benzerlik raporu oranının, Enstitü için belirlenmiş sınırın altında olması gerekir.
Tezsiz yüksek lisans mezunları doktora programlarına başvuru yapabilir mi?
6/2/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarında mezun olan öğrenciler doktora programlarına başvurabilir. Bu tarihten sonra mezun olan öğrenciler doktora programlarına başvuru yapamazlar.
Ulusal tez merkezi ile yapılacak bir işlem var mıdır?
Tez önerileri Enstitü Yönetim Kurul kararı ile kesinleşen tezli lisansüstü öğrenciler, ulusal tez merkezine kaydolarak dijital tez veri giriş formuna tez adını kaydederler. Tez savunma sınavında başarılı bulunan öğrenciler ise ulusal tez merkezine girerek dijital tez veri giriş formundan tezi ile ilgili alanları düzenler ve formun bir çıktısını alıp imzalayarak Enstitüye tez ile teslim ederler. Tezler Enstitü öğrenci işleri tarafından ulusal tez merkezine yüklenir.
Orcid numarası nedir? Nasıl alabilirim?
Bazı yazar isimlerindeki benzerlikler ve kadın araştırmacıların evliliğe bağlı olarak soyadlarının değişmesi, isimlerin yazılış biçimlerindeki farklılıklardan dolayı bir araştırmacının tüm yayınlarına toplu olarak ulaşmada sorunlar yaşanmaktadır. Orcid; tek bir dijital kimlik kullanmak suretiyle, bir araştırmacıya ait araştırma çıktılarının tamamının tek bir hesap altında toplayan ve kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. orcid.org/register adresinden kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz. Orcid numarası aldıktan sonra öğrenci bilgi sistemine ve ulusal tez merkezindeki dijital tez veri giriş formuna eklenmelidir.
Bilimsel araştırma teknikleri, araştırma ve yayın etiği ders/dersleri Enstitünüzde verilmekte midir?
Bu derslerin içeriği uzmanlık alan dersi altında verilmektedir.
İlişik kesilmesini gerektiren haller nelerdir?
- Bilimsel hazırlık program süresi sonunda başarılı olamayan öğrencinin,
- Tezsiz yüksek lisans program süresinin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin,
- Tezli yüksek lisans programında dört yarıyıl sonunda kredili derslerini ve seminer dersinibaşarıyla tamamlayamayan, azami süreler içerisinde tez çalışmasından başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin,
- Doktora programına tezli yüksek lisans derecesi ile kaydolanlardan; dört yarıyıla kadar gerekli kredili derslerini, diğer koşulları sağlamak kaydıyla on iki yarıyıla kadar tez çalışmasını tamamlayamayan öğrencinin,
- Doktora programına lisans derecesi ile kaydolanlardan; altı yarıyıla kadar gerekli kredili derslerini, diğer koşulları sağlamak kaydıyla on dört yarıyıla kadar tez çalışmasını tamamlayamayan öğrencinin,
- Doktora yeterlik sınavından iki kez başarısız olan öğrencinin,
- Doktora tez önerisi iki kez reddedilen öğrencinin,
- Tez izleme komitesince üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez tez çalışması başarısız bulunan öğrencinin,
- Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin,
- Tezi hakkında düzeltme kararı verilen ve düzeltme sonunda da başarısız bulunarak tezi reddedilen öğrencinin,
- Tezi başarısız bulunan öğrenciye talebi halinde ve tezsiz yüksek lisans programının şartlarını sağlaması koşuluyla tezsiz yüksek lisans diploması verilir. Bu şartların yerine getirilmesi için bir yarıyıl süre verilir. Bu süre sonunda, gerekli şartları yerine getiremeyen öğrencinin,
- Tez savunma sınavından başarılı bulunan ancak tezini ve istenen diğer belgeleri Enstitüye teslim etmeyen öğrenciler, ilgili koşulları yerine getirinceye kadar öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde öğrencinin,
- Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olanların,
- Psikiyatrik hastalıklar nedeni ile öğrenimine on sekiz aydan daha fazla ara vermek zorunda kalmış ve bu süre sonunda tedavi edilemeyeceği sağlık raporları ile belgelendirilmiş olanların,
- Kendi isteği ile kaydını sildiren veya başka bir üniversiteye yatay geçiş yoluyla gidenlerin,
Üniversite ile ilişiği kesilir.