Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
Türk Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans Programı 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılından itibaren öğrenci alımına başlamıştır. Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı bünyesindeki Tezli ve Yüksek Lisans Programı örgün öğretim olarak yürütülmektedir. Programların eğitim dili Türkçedir. Dersler Fen-Edebiyat Fakültesinde (Sinop-Merkez) verilmektedir.
Türk Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans Programlarının Amaçları ve Yeterlilikler
Türk Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans Programı’nın amacı, akademik sahada gerekli yeterliliğe ve donanıma sahip, alanlarında yetkin Türk Dili ve Edebiyatı uzmanları yetiştirmektir. Mezun öğrenciler Türk Dili ve Edebiyatı alanında bilgi ve beceri kazanmış olur ve bilim insanı olarak yetişirler. Öğrenciler akademi dışında devlet okullarında ve özel okullarda öğretmen olarak çalışabilirler. Bunun yanı sıra arşivlerde, kütüphanelerde, müzelerde, reklam ve yayın sektöründe çalışabilecek yetkinliğe sahip olurlar.
Tezli Yüksek Lisans Programı Öğrenci Kabul ve Mezuniyet Süreci
Öğrenci kabulü alan içi ve alan dışı farklı kontenjan sayıları belirlenerek yapılmaktadır. Eğitim, 24 kredi karşılayacak şekilde sürdürülen ders dönemi ve ardından danışman öğretim üyesi yönetiminde hazırlanan tez sürecinden oluşmaktadır. Başarılı bulunan tez çalışmasının ardından öğrenciler Türk Dili ve Edebiyatı alanında Bilim Uzmanı olarak mezun olmaktadır.
Başvuru Koşulları
- Lisans mezunu olmak
- ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 puan veya YÖK tarafından ALES’e eşdeğer sayılan bir sınavdan eşdeğer bir puana sahip olmak
- Tezli yüksek lisans programlarında yabancı dil puan şartı aranmaz.
Değerlendirme Kriterleri ve Öğrenci Kabulü
Adayın not ortalamaları 100’lük sisteme göre değerlendirilir. 100’lük sisteme göre notu bulunmayan adaylar için YÖK tarafından belirlenen eşdeğerlik tablosu kullanılır.
ALES puanının % 50’si, mezuniyet not ortalamasının % 40’ı, (varsa) yabancı dil puanının % 10’u alınarak toplanır. Yabancı dil belgesi bulunmayan adayların, yabancı dil puanı sıfır kabul edilerek hesaplama yapılır.
Adayın başarılı sayılabilmesi için değerlendirme toplamlarının 60 puan ve üstü olması gerekir.
Değerlendirme sonucu elde edilen puanlar en yüksekten başlayarak sıralanır. Kontenjan kadar asil, başvuruda bulunan diğer öğrenciler yedek aday olarak ilan edilir. (Belirtilen süre içerisinde kontenjan dolana kadar birden fazla yedek liste çıkartılacağından Enstitü web sayfasındaki öğrenci duyuruları takip edilmelidir.) Süresi içerisinde kesin kayıt işlemlerini yapmayan adaylar haklarından vazgeçmiş sayılırlar ve yerlerine yedek adaylar ilan edilir.
Mezuniyet Koşulları
Programı toplam 21 ulusal krediden ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Programı tamamlama süresi dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Öğrenci ilk iki yarıyılda AKTS ders kredi yükünü tamamlamak ve en az bir yarıyılını tez çalışmasında geçirmek ve başarılı bulunmak koşuluyla mezun olabilir.
Akademik Personel
Doç. Dr. Tuğrul BALABAN (Anabilim Dalı Başkanı)
Dr. Öğr. Üyesi H. Gamze DEMİREL
Dersler
Dersler ve diğer ayrıntılar için: https://obs.sinop.edu.tr/oibs/bologna/