11.07.2007 tarihli Yüksek Öğretim Genel Kurul toplantısında; Sinop Üniversitesi’nin kurulması ile birlikte daha önce Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde bulunan Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans ve Doktora Programlarının Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ne devredilmesine karar verilmiştir. Anabilim dalımızda yüksek lisans ve doktora programları yürütülmekte olup, 5 Profesör, 2 Doçent ve 3 Dr. Öğretim Üyesi görev yapmaktadır.
Su Ürünleri Yetiştiriciliği yüksek lisans programının amacı; öğrenciye Su Ürünleri Yetiştiriciliği alanında bilimsel araştırma yapma becerisinin yanında bilgiye erişme, değerlendirme, yorumlama, eleştiri ve çözüm önerisi getirebilme yetkinliğini kazandırmaktır. Su Ürünleri Yetiştiriciliği yüksek lisans programı toplam 21 ulusal krediden ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dahil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur.
Su Ürünleri Yetiştiriciliği doktora programının amacı; öğrenciye Su Ürünleri Yetiştiriciliği alanında bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma, yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır. Su Ürünleri Yetiştiriciliği doktora programı 8 yarıyıllık bir eğitim-öğretim sürecini kapsamaktadır. Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 ulusal krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşmaktadır. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için ise en az 42 ulusal kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşmaktadır. Su Ürünleri Yetiştiriciliği doktora programı mezunları, gerekli koşulları sağlayarak üniversitelerde akademik kariyerlerine devam edebilirler. Gerekli koşulları sağlayarak (KPSS gibi) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Belediyeler gibi kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. Ayrıca su ürünleri yetiştiriciliği sektöründe (Balık çiftlikleri, tedarikçi firmalar, yem fabrikaları gibi) istihdam imkanı bulabilecekleri gibi bu sektörde kendi işlerini kurabilirler
Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri:
Dersler ve diğer ayrıntılar için: https://obs.sinop.edu.tr/oibs/bologna/